„Én csak egy ember vagyok!” – vallja Beretka Ádám dalszerző- énekes, aki Fekete Rózsa című dalával robbant be a magyar popzenei világba.

Szerző: Nagy Natasa 2024. március 26.

Különleges zenei stílusával és érzékeny, őszinte előadásmódjával egyre növekvő rajongó táborát a fiatal művész, aki határozott elképzelésekkel és konkrét célokkal építi zenei karrierjét. Beretka Ádám nem a megszokott utat járja. 

 

Fotó: Győri-Forgács Bea

A zene egész gyerekkorát meghatározta, csellózni tanult, de a „szerelem hangszere” mindig is a gitár volt. Komolyabban a gimnáziumban kezdett el zenével foglalkozni. Egy rosszul sikerült zenekari élmény hatására úgy döntött, hogy mindent megtesz azért, hogy egyszemélyes dalszerzőként érvényesüljön. Az iskola elvégzése után egy rövid ideig civil pályára készült, ám amikor felismerte, hogy ezt nem tudja teljes lelkesedéssel csinálni, otthagyta jogi tanulmányait. Ekkor dőlt el benne véglegesen, hogy minden erejével a zenei pályájára koncentrál.

 

2021-ben adta ki az első dalát Elvesztem címmel. A dal premierjére a Petőfi Rádióban került sor. Ebben az évben az Öröm a zene Martonvásári és a Dunakanyar Hangja versenyeken különdíjat nyert. 2022-ben az X-Faktor TOP 12 előadói közé került, ByeAlex élő show-s csapatába. Erre az időszakra fontos, felismerésekkel teli tapasztalatként gondol. ByeAlex vele kapcsolatban megfogalmazta, hogy még nem volt olyan versenyzője korábban, akivel nem tudott mit kezdeni. Arra a kérdésre, hogy szerinte mit értett ezalatt a mentora, Ádám így válaszolt:

 

„Én eléggé fafejű vagyok. Úgy gondolom, hogy ha elindultam egy zenei irányba és azt szeretném kiépíteni, fejleszteni akkor önazonosan kell tovább lépkednem. Alex teljesen más irányt fogalmazott volna meg nekem. Ezzel lehet, hogy hamarabb jött volna a siker, de én úgy gondoltam, hogy jobb, ha a saját zenei világomban folytatom. „

 

Nemcsak az X-faktorban ütközött ki Ádám határozottsága. A zenész a Kőbányai Zenei Stúdióban tanult, ahonnan egy év után jött el. Ádám leszögezte, hogy nagyon tiszteli azokat, akik végig tanulnak egy ilyen iskolát, de úgy érezte, hogy ebben a kötött keretrendszerben nem tud úgy kibontakozni, ahogy szeretne. 

 

„Nekem azt mondták, hogy nem biztos, hogy ez az én utam. –  Most vagy a húszas éveidben keresd a saját világod, és csináld, ahogy belülről jónak érzed. – ”

 

Nem véletlenül fogalmazódott meg tanáraiban ez a felismerés, hiszen Ádám a suliban is a saját feje után ment. Jó példa erre, hogy ellógott egy zongoraóráról, és egy másik teremben megírta eddigi legnépszerűbb dalát a Fekete Rózsát. A zenész így emlékszik vissza arra a napra:

 

„A Kőbányai Zenei Stúdióban tanultunk éppen aznap, és ellógtam zongoraóráról. Kivettem a titkárságról egy kulcsot, hogy egy másik zongorateremben egyedül lehessek, mert annyi gondolatom volt, hogy nem tudtam velük mit kezdeni, és ez zavart tanulás közben. Ki kellett engednem magamból, ezért leültem a zongorához, és megírtam a dalt... Persze megkaptam, hogy ezt nem szabadna így csinálni, viszont tök jó dal lett belőle, úgyhogy sikerként éltem meg. „


A Fekete Rózsa című dal azóta átlépte a másfél milliós hallgatottságot a YouTube-on

 

Ádám a podcast beszélgetés során őszintén beszélt kiadókkal kapcsolatos tapasztalatairól is. Külön kitért arra, hogy nagyon hálás az RNR Music-nak és Sass Péternek, akik megszavazták neki a bizalmat. Mint fogalmaz, bennük találta meg azt a fontos kiadó és előadóművész közötti kapcsolatot, ami a kölcsönös bizalomra épül, és amiben fejlődni tud. A 40 perces interjúban Ádám elárulta, hogy édesapja az egyik legfőbb támasza. Beszélt arról, hogy mennyire fontos a tudatosság a saját „brand”-je építésében. Szó esett az alkotói folyamatokról és arról, hogy írásait egyszer talán még kötetben is olvashatjuk, vagy Merchandise termékekként. Ha kíváncsi vagy, hogy milyen tetoválása van és kitől kapta különleges gitárját, ami erekjeként kíséri őt, hallgasd meg a teljes beszélgetést.


Ha kíváncsi vagy a teljes beszélgetésre, kattints az alábbi linkre: