Szülői háttér nélkül épített szárnyaló médiakarriert – Dobai Aty, a magyar Tik-Tok egyik megkerülhetetlen alakja.

Szerző: Nagy Natasa 2024. március 8.

Egy év alatt mintegy 100 ezer követőt gyűjtött Tik-Tok csatornáján, így talán senki sem gondolná, hogy visszahúzódó gyerek volt. Élete nem tündérmeseként kezdődött: mindössze másfél hónapos volt, amikor elveszítette édesanyját, és az érettségi előtt édesapja is elhunyt. Minden, amit elért, önerőből tette, ezért is inspiráló az az út, amit eddig bejárt.

Fotó: Győri-Forgács Bea

Tavaly novemberben megújult az RNR Művészeti Ügynökség podcast-csatornája, a Kulissza. A korábbi műsorvezető, Dobai Aty egy rendhagyó adás keretein belül adta át a stafétát Nagy Natasának – a Petőfi Rádió korábbi műsorvezetőjének –, aki a színészként, fotósként, influenszerként, menedzsmentvezetőként és énekesként is aktív életművészt kérdezte élete meghatározó eseményeiről. 

 

Dobay Ati erdélyi szülésű, egészen az általános iskola végéig ott is élt. A gimnáziumot egy matematika tagozatos osztályban már Budapesten végezte el, mellette pedig az ottani drámakörben bontogatta szárnyait, hála az akkori irodalomtanárának, Takács Évának, aki meglátta benne a művészi hajlamot. Itt találkozott először a színjátszással, amibe rögtön beleszeretett. Pályaválasztásának időszakát nehezítette, hogy egyedül kellett döntenie jövőjéről. Másfél hónapos korában elveszítette édesanyját, majd érettségi előtt édesapját is. Testvérével, ahogy ő fogalmaz, „véd és dacszövetségben” élik életüket. Második dalában az Egy hangban szüleinek állított emléket, és ehhez kapcsolódóan elmesélte különleges kapcsolatát a Holddal:

 

„Nem vagyok spirituális, mert úgy vagyok vele, hogy hiszem, ha látom. Viszont történnek vagy történtek olyan dolgok, amiket nem tudok másnak betudni, csak annak, hogy valamiféle más világ létezhet vagy létezik. Van egy sor a dalban: „a Hold rólad mesél”, és azt érzem, hogy a Holddal van egy különleges kapcsolatom. Ha nézem a Holdat, és oda beszélek, akkor olyan, mintha a szüleimhez beszélnék, és nyugodtság, támogatás érzés lesz úrrá rajtam.”

 

Saját bevallása szerint évek óta készült arra, hogy a közönség elé tárja életének egyik legfontosabb alkotását, de időbe telt mire megtalálta azt a zenésztársat, akivel félszavakból megértik egymást, és működik az alkotói kémia. Pribelszki Norbi lendületet adott zenei pályafutásának, és azóta is minden dalához ő készíti a zenei alapot, és a dalszövegírásban is segíti az énekest.

 

Eddig négy dala jelent meg, amelyek mindegyikében arra törekedett, hogy klisémentesen fogalmazza meg az átélt élményeit, érzéseit. Legutóbbi alkotásában az Ébressz fel! című dalban, egy viszonzatlan szerelemről énekel, ami évekig része volt az életének. A szerzemény nagy port kavart a közösségi médiában, mert senki nem tudja, – egy kis baráti csoportot leszámítva –, hogy kiről szól. 

Arra a kérdésre, hogy testvére jár-e a koncertjeire, fellépéseire, Aty elárulta, hogy jelenleg még nem.

 

„Nem én kérem, ez egy kimondatlan közös egyezség. Sokszor kéri, hogy énekeljek otthon. Nem tudok előtte énekelni, mert zavarban vagyok. Tudom, hogy nem tudok előtte úgy teljesíteni, ahogy szeretnék, viszont nyilván szeretném, ha előbb-utóbb ott lenne a koncertjeimen.”

 

A zenei pályája mellett Dobai Aty részletesen mesélt élete korai szakaszáról és arról, hogy jelenleg miért csak egy darabban láthatja őt a közönség. Szó esett a határok meghúzásáról, a mentális egészség fontosságáról és a nagy mumusról, a sportról. A beszélgetés egy adott pontján a közösségi média hatása és ereje is szóba került, hiszen Atyt 2023-ban jelölték a Joy Social Media Award-on „Tik-Tok berobbanó” kategóriában. Az influencer kendőzetlenül beszélt erről a különleges világról, és nem rejtette véka alá a véleményét. 


Ha érdekel a téma, hallgasd meg a teljes podcastot!