Rengeteg erő és akarat kellett ahhoz, hogy ebből kimásszak" – mondta el Szőke Richárd színész, aki nemrégiben apai örömök elé nézett.

Szerző: Nagy Natasa 2024. március 29.

Szőke Richárd, életútja érdekes és inspiráló, kezdve a gépészeti sulitól, a Csiky Gergely színházon, a Jóban Rosszban sorozaton és a Covid betegségen át, egészen a kislánya születéséig.  

Ricsi színészkarrierje nem éppen szokványosan indult. Mint mondja, gyermekkorában a karate határozta meg mindennapjait, ám egy sérülés miatt abba kellett hagynia a sportot. A színészet, mint hivatás csak jóval később fogalmazódott meg benne. Bár a gépészeti iskolát, ami elsőre vonzónak tűnt elvégezte, a színész hamar rájött, hogy a művészet világa érdekli igazán. Egyre inkább a színjátszás felé sodorta az élet. Először a Bartók Béla Zeneművészeti Iskolában, majd a Pesti Magyar Színiakadémián talált magának új irányt.

 

Az évek során Richárd számos lehetőséggel és kihívással találta szemben magát. A Csiky Gergely Színház meghívása és a Jóban Rosszban sorozat szerepvállalása például egy időben zajlott, ami komoly döntés elé állította. Bár az akkor frissen végzett színészhez a színház mindig is közel állt, a sorozatban való részvétel lehetőséget adott számára a szélesebb közönség előtt való megjelenésre ezért ezt választotta. Öt éven keresztül volt állandó szereplője a napi sorozatnak. A Jóban Rosszban című sorozat megszűnése komoly nehézségeket okozott a színész életében, hiszen hirtelen jött, ráadásul a Covid járvánnyal nagyjából egyidőben. 

 

"Hirtelen jött ez a sok csapás" – emlékszik vissza arra az időszakra.

 

Az egyik legnehezebb megpróbáltatás azonban csak ez után következett. Ricsi a Hadik című nagyjátékfilm forgatása során tüdőgyulladást kapott és Covid-dal is megfertőződött. Több napon át kezelték kórházban és hónapokig tartott a teljes felépülése.

 

„Ahogy vége lett a forgatásnak, hazajöttem, utána bekerültem kórházba, mert nehézlégzésem volt.”

 

A színészt nem csak fizikailag, de mentálisan is megviselték a változások. Richárd elmondta, hogy a betegség és a nehézségek időszakában depresszióval is küzdött, de a családja támogatása, illetve a sok szabadban eltöltött idő segített neki kilábalni ebből az állapotból.

 

"Rengeteg erő kellett hozzá, meg akarat is, hogy ebből kimásszak" 

 

A színész elárulta, hogy az is nagyban hozzájárult a felépüléséhez, hogy a kaposvári Csiky Gergely Színház felkérte a Meseautó című produkció főszerepére. A próbafolyamat visszaadta az életkedvét és az erőnlétét is. Ezt követte 2023 őszén az Ájlávjú című színdarab próbafolyamata Kéri Kitty rendezésében. A próbafolyamat nem volt izgalmaktól mentes, hiszen a munka kellős közepén érkezett meg kislánya Azura, ami újabb kihívások elé állította. A színész bár a szülésnél ott tudott lenni, de utána azonnal vissza kellett utaznia Kaposvárra és csak a bemutató után tudott teljesen bekapcsolódni újdonsült családja életébe.

 

„Ahogy a próbát befejeztem este tízkor, kocsiba ültem, levezettem 250 kilométert. Amikor hazaértem, már aludtak, másnap még egy napot együtt voltunk. Ahogy belerázódtam volna abba, hogy otthon vagyok velük, addigra már újra el kellett indulnom, és így szinte azt sem tudtam felfogni, hogy milyen az apaság.”

 

A színész azóta már visszarázódott az otthoni létbe és boldog apaként és férjként éli hétköznapjait. Azt is elárulta, hogy imád kislányának mesélni és hogy feleségével szeretnék minél tovább megóvni a képernyőtől a kis csöppséget. 

 

A podcast beszélgetés során Ricsi részletesen mesélt színházi és filmes szerepeiről, a depressziós időszakáról, az apává válásáról és arról, hogy szülőként milyen dolgokra figyelnek tudatosan feleségével. 

 

Ha kíváncsiak vagytok a teljes beszélgetésre, kattintsatok a linkre.